Η Βιομηχανική Παραγωγή στην Ελλάδα

Ίσως σε κάποιου φανεί παράξενο, μα είναι αλήθεια πως η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή βιομηχανικήπαραγωγή. Φυσικά και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί παγκόσμια μεγαθήρια. Ωστόσο, αποτελεί μια σταθερή δύναμη σε ορισμένους τομείς της βιομηχανίας. Ειδικότερα, υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς της βιομηχανικής παραγωγής όπου η Ελλάδα έχει κάνει άκρως ικανοποιητικά βήματα ανάπτυξης και προόδου.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι είναι αυτό που παράγει η Ελλάδα. Πολύ συχνά, παρερμηνεύεται η παντοδυναμία του τουριστικού κλάδου στη χώρα και όλοι θεωρούν πως αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων μας. Σαφώς και ο τουρισμός αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως επίσης και τη συντήρηση πολλών νησιών και περιοχών της ηπειρωτικής χώρας. Όμως, δεν περιορίζεται η Ελλάδα στον τουρισμό.

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί η βιομηχανική παραγωγή μετάλλων και ορυκτών. Στην Ελλάδα υπάρχει μια αξιοσέβαστη παραγωγή αλουμινίου κάθε χρόνο. Το αλουμίνιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε διάφορους ξεχωριστούς τομείς της οικονομίας. Για παράδειγμα, μεγάλη ποσότητα αλουμινίου εξάγεται και αυτό φέρνει έσοδα στη χώρα. Ταυτόχρονα, αρκετό αλουμίνιο χρησιμοποιείται στον τομέα των κατασκευών και σε πολλούς ακόμη τομείς.

Εκτός από αλουμίνιο, στην Ελλάδα εξορύσσεται χρυσός και αυτό έχει γίνει θέμα συζητήσεων για διαφορετικούς λόγους. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, ωστόσο, ότι τα πολύτιμα ορυκτά και μέταλλα από το πλούσιο υπέδαφος της Ελλάδας αποτελούν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τη χώρα. Οικονομικά, πρόκειται για μια βαθιά αναζωογονητική ανάσα. Χάλυβας, αλλά και λιγνίτης, άργιλος, άμμος και ορείχαλκος είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που θα συναντήσετε στην ελληνική βιομηχανική παραγωγή.

Η κλωστοϋφαντουργία υπήρξε στο παρελθόν ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα. Αν και ακόμη υπάρχουν ορισμένες εταιρείες στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, πλέον έχει μειωθεί κατά πολύ ο κύκλος εργασιών. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ ορισμένες έχουν μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες. Δυστυχώς, ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης και της παράλληλης αυξημένης φορολόγησης έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές.

Προχωρώντας, ένας ακόμη τομέας βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα είναι και εκείνος της καπνοβιομηχανίας. Οι εξαγωγές καπνού και έτοιμων τσιγάρων στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Γι’ αυτό και επιφέρουν ένα σημαντικό κομμάτι εσόδων για τη χώρα. Διαχρονικά, υπάρχουν περιοχές που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την επεξεργασία καπνού και τη συσκευασία των καπνικών προϊόντων.

Πέρα από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, στην Ελλάδα υπάρχει επίσης βιομηχανία πετρελαίου και των παραγώγων του. Και το φυσικό αέριο έχει κάνει άλματα προόδου, αναφορικά με την εκμετάλλευσή του και τη διάδοση στην εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα παράγεται πλαστικό και μάλιστα υπάρχει εργοστάσιο Tupperware και διοχετεύει αρκετές χώρες της Ευρώπης με τα γνωστά προϊόντα.

Κανείς φυσικά δε θα πρέπει να υποτιμά την αγροτική παραγωγή. Ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων ασχολείται με τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αγρότες ασχολούνται με συγκεκριμένες καλλιέργειες που έπειτα τις εξάγουν. Όμως, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα αναπτύσσεται ο κλάδος της παραγωγής τοπικών προϊόντων και η εξαγωγή τους σε παγκόσμια κλίμακα. Ελαιόλαδο, ελιές και τυρί φέτα, φρούτα και λαχανικά, τοπικά προϊόντα με ονομασία προστατευόμενης προέλευσης, όλα αυτά αποτελούν δημοφιλείς εξαγωγές στο εξωτερικό.

Όπως παρατηρεί κανείς, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα υφίσταται και παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης. Μέσα σε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο και με την ελάφρυνση των οικονομικών υποχρεώσεων προς το κράτος, το μέλλον θα είναι σαφώς πιο αισιόδοξο.